Verzekeringen duurder door assurantiebelasting

Veel van de verzekeringen zijn sinds 1 januari 2013 duurder geworden, als het gevolg van de verhoogde assurantiebelasting. Deze werd eerder al eens verhoogd naar 9,7%, maar sinds het begin van 2013 bedraagt deze 21%, net als de Btw in Nederland (sinds oktober 2012).

Doorberekening aan klanten

Veel van de verzekeraars hebben ervoor gekozen om deze aanvullende kosten door te berekenen aan hun klanten. Het is niet in alle gevallen gebeurd, maar in veel gevallen is de premie ongeveer 10,3% hoger geworden dan voorheen, als het gevolg van de hogere assurantiebelasting. Autoverzekeringen zijn zelfs 12,6% duurder geworden, waardoor iedereen met een eigen auto dit heeft gemerkt in de portemonnee. Hier speelde meer mee, aangezien de verzekeraars van hoger hand te horen hadden gekregen dat de premies minimaal kostendekkend dienden te zijn. De assurantiebelasting heeft er echter over de gehele linie voor gezorgd dat de kosten van verzekeringen zijn toegenomen.

Voordeel voor de staat

Het is vooral het voordeel voor de staat dat heeft geleid tot de verhoging van de assurantiebelasting. Het kabinet verwachtte ongeveer 1,2 miljard euro extra te ontvangen, door de assurantiebelasting te verhogen. Men heeft besloten deze belasting te verhogen, aangezien men op die manier niet hoeft te snijden op de bedragen die men ontvangt en men ook niet hoeft te komen aan de inkomstenbelasting die werkenden betalen. In plaats daarvan heeft men ervoor gekozen om verzekeringen duurder te maken, zodat iedereen die graag gebruik maakt van een verzekering daar ook daadwerkelijk voor dient te betalen.