Aanvullende tandartsverzekering wel of niet?

Twijfelt u over de aanvullende tandartsverzekering? Het is van groot belang om hier kritisch naar te kijken. Veel mensen hebben hun aanvullende dekking voor 2013 opgezegd, aangezien het is gebleken dat ze de kosten beter zelf voor hun rekening kunnen nemen.

Dekking in het basispakket

Over het algemeen heeft u helemaal geen aanvullende tandartsverzekering nodig. Een aantal van de kosten worden nog altijd vanuit het basispakket gedekt. Dit geldt in ieder geval voor jongeren tot 18 jaar, waardoor u voor hen in ieder geval geen aparte verzekering hoeft af te sluiten. Houd er rekening mee dat kosten in het geval van een groeistoornis of een verworven afwijking vaak wel gewoon vergoed worden. Dat neemt echter niet weg dat veel van de kosten voor uw eigen rekening zullen komen, al lopen die vaak minder hard op dan u zou denken.

Aanvullende tandartsverzekering afsluiten

Wilt u een aanvullende tandartsverzekering afsluiten? Kijk dan in ieder geval goed naar de zorgverzekering die u afsluit en de eventuele dekking die u heeft in het geval van ongevallen. Indien u als het gevolg van een ongeval te maken krijgt met tandheelkundige problemen is het van belang om dekking te ontvangen. De kosten kunnen anders flink oplopen, waardoor het een goed idee is om u hier tegen te verzekeren. De jaarlijks (of half jaarlijkse) controle kunt u over het algemeen gewoon zelf betalen. Ook het vullen van een gaatje is doorgaans niet erg duur, aangezien de Nederlandse Zorgautoriteit daar maximumtarieven voor de tandartsen voor heeft opgesteld.

Zelf de kosten betalen

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om alle kosten zelf te gaan betalen. Het is in dat geval verstandig om het bedrag dat u anders aan premie aan de aanvullende tandartsverzekering had betaald apart te zetten. Krijgt u inderdaad te maken met kosten? Dan heeft u wat extra achter de hand en kunt u dat geld er mooi voor gebruiken. Valt het een jaar mee? Dan houdt u mooi wat geld over. Het is uiteraard altijd verstandig om contact op te nemen met uw tandarts, om te vragen in hoeverre een aanvullende tandartsverzekering vanwege de te verwachte kosten een goed idee is.