Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is een belangrijke verzekering omdat een ongeluk nou eenmaal in een klein hoekje zit. Een aansprakelijkheidsverzekering, verzekert de verzekerde tegen allerlei risico’s. Wanneer u bijvoorbeeld ergens een ruit kapot maakt, kunt u dit verhalen op uw aansprakelijkheidsverzekering. In de meeste gevallen is het hele gezin dankzij de aansprakelijkheidsverzekering verzekerd. Dit kan echter wel per verzekeraar en verzekering verschillen.

Wie is er verzekerd bij een aansprakelijkheidsverzekering?

De verzekeringnemer is in elk geval altijd verzekerd, dit geldt ook voor logés, wanneer deze niet zelf verzekerd zijn. Huispersoneel kan alleen gebruik maken van de aansprakelijkheidsverzekering wanneer de schade een direct verband heeft met de werkzaamheden. Wanneer dieren voor het plezier worden gehouden, zijn deze ook gedekt. Wanneer uw hond bijvoorbeeld ergens schade aanricht, zal uw verzekeraar dit vergoeden.

VerzekeraarVoordelenOfferte
Uitwonende studerende kinderen gratis meeverzekerd
Schade door huisdieren en logees meeverzekerd
Alles zelf online regelen

Uitgebreide dekking tot € 2.500.000
Ww schade snel en zorgvuldig afgehandeld
Zeer aantrekkelijke premie

Schade door uw huisdier bij iemand anders verzekerd
Als beste uit de test bij de Consumentenbond!
Schade door alle gezinsleden verzekerd

Vanaf € 2,51 per maand
Schade door huisdieren verzekerd
Geen eigen risico


Wanneer bent u niet verzekerd

De aansprakelijkheidsverzekering is geen vrijbrief om dingen kapot te maken en vergoed te krijgen. Een aantal dingen zijn namelijk niet verzekerd. Wanneer de schade is ontstaan met opzet dekt de verzekeraar deze schade namelijk niet. Dit geldt ook voor schade welke veroorzaakt is door motorrijtuigen, vaartuigen en luchtvaartuig. Ook dekt de verzekeraar niets wanneer u niet meer woonachtig bent in Nederland. Financiële dekking wordt ook niet tot de aansprakelijkheidsverzekering. Zaken zoals illegale wapens zijn natuurlijk ook niet verzekerd.

Hoogte verzekerd bedrag

Verzekeraars hanteren meestal diverse verzekerde bedragen. Hoe meer premie u betaalt, des te hoger deze maximale dekking is. Meestal heeft u echter de keuze voor een bedrag tussen de 1 en 2,5 miljoen euro. Wanneer de verzekerde meer schade veroorzaakt dan het verzekerde bedrag kan dekken, kan de rechter oordelen dat het verzekerde restbedrag zelf dient te betalen. Uit jurisprudentie blijkt de grens hiervan op 1,25 miljoen euro ligt. Wanneer de verzekerde het bedrag niet kan betalen, kan de rechter besluiten om de schadevergoeding naar beneden bij te stellen, tot de hoogte van het bedrag waarvoor de verzekerde is verzekerd.

Uitzonderingen

De aansprakelijkheidsverzekering kent een aantal uitzonderingen. Vaartuigen zoals kano’s, roeiboten en modelboten zijn gedekt tegen het maken van schade. Personenschade is bij zeilboten gedekt wanneer het zeil een oppervlakte heeft van maximaal 16m². Dit geldt bij motorboten wanneer het vermogen van de motor niet hoger is dan drie kilowatt, ongeveer 4 pk.
Wanneer er schade wordt veroorzaakt met een modelvliegtuig tot maximaal 20 kilo, wordt dit ook vergoed door de verzekering. Dit geldt ook wanneer u als passagier schade toebrengt aan een luchtvaartuig.
Ook motorrijtuigen kennen een aantal uitzonderingen. Zo is joyriding verzekerd wanneer de joyrider jonger is dan 18 en deze persoon het voertuig met geweld heeft bemachtigd. Schade welke wordt toegebracht als passagier aan een motorrijtuig wordt ook verzekerd door de aansprakelijkheidsverzekering.

Conclusie

De aansprakelijkheidsverzekering is dus een belangrijke verzekering die allerlei soorten schade dekt. Wanneer u geen aansprakelijkheidsverzekering heeft, loopt u veel financieel risico. Wanneer u op zoek gaat naar goede aansprakelijkheidsverzekering doet u er verstandig aan om deze met elkaar te vergelijken. Er zijn namelijk veel soorten verzekeringen met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Ook kunnen de premies per aansprakelijkheidsverzekering veel verschillen.