Bromfietsverzekering

Bromfietsverzekering

Een bromfiets verzekering, ook wel brommerverzekering genoemd, is een verzekering die schade dekt welke veroorzaakt wordt bij het gebruik van een bromfiets. De basisverzekering wordt ook wel de WA-dekking genoemd. In Nederland is het zo dat u verplicht bent om deze verzekering af te sluiten wanneer u op een bromfiets wilt rijden. Met de WA-dekking hebben andere verkeersdeelnemers namelijk de garantie dat zij een schadevergoeding ontvangen wanneer zij schade lijden door schuld van een bromfiets. De bromfietsverzekering kan overigens ook uitgebreid worden zodat bijvoorbeeld eigen schade ook wordt vergoed.

Wat valt er onder de bromfietsverzekering?

Niet alleen bromfietsen vallen onder de bromfietsverzekering. Ook scooters en snorfietsen zijn te verzekeren met een bromfietsverzekering. Ook voor deze voertuigen geldt dat het mogelijk is om een aanvullende schadeverzekering af te sluiten. Het verzekeren van een bromfiets, snorfiets, scooter of brommer kan met drie verschillende bromfietsverzekeringen.

VerzekeraarVoordelenOfferte
Tot 15% premiekorting
Direct verzekerd rondrijden
Schadevergoeding is binnen tien dagen geregeld

Eén van de laagste premies
Bijdrage vervangend vervoer
Accessoires meeverzekerd

5% ANWB ledenkorting
Start met 55% no-claim korting
Extra voordeel bij oa nieuwe Peugot, Tomos

WA-dekking


Zoals hierboven al eerder uitgelegd is de WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) een verplichte bromfietsverzekering. Elke bromfietsbezitter is verplicht om een bromfiets minimaal te voorzien van WA-dekking. Op deze manier is schade die veroorzaakt wordt door een bromfiets altijd gedekt. Dit geldt zowel voor materiële- als letselschade. Wanneer iemand rondrijdt zonder WA-dekking, is dat strafbaar. U kunt een hoge boete ontvangen wanneer uw bromfiets niet van WA-dekking is voorzien.

 

WA + Beperkt Casco


Een meer uitgebreide bromfietsverzekering is WA + Beperkt Casco. Bij deze bromfietsverzekering is het behalve de wettelijke aansprakelijkheid ook mogelijk om schade aan eigen bromfiets te dekken. Echter tellen niet alle vormen van schade mee. De bromfiets is wel verzekerd bij schade door bijvoorbeeld brand, storm of braak. In sommige gevallen wordt diefstal ook tot de dekking, maar bij veel verzekeringsmaatschappijen dient u hiervoor extra premie te betalen. De beperkt casco bromfiets verzekering werd meestal met een eigen risico. Hoe hoog het eigen risico is hangt af van de dekking en de premie die u betaald.

 

Allrisk bromfietsverzekering


De allrisk bromfietsverzekering wordt ook wel WA + Volledig Casco genoemd. Wanneer u de allrisk bromfiets verzekering afsluit, is uw voertuig vrijwel altijd gedekt bij alle soorten schade. Normale slijtage en schade door opzetten vallen niet onder de allrisk bromfietsverzekering. Dit geldt ook voor schade die ontstaan is als de bestuurder onder invloed is geweest van bijvoorbeeld alcohol of drugs.

 

De premie


De premie van een bromfietsverzekering is natuurlijk erg belangrijk. Deze hangt meestal af van het gewicht van de brommer, de leeftijd en de woonplaats van de bestuurder. In diefstal gevoelige woonplaatsen zijn verzekeringen namelijk vaak duurder. Daarnaast betaalt u voor een allrisk bromfietsverzekering natuurlijk meer premie dan bij een WA bromfietsverzekering.
Ook bij een bromfietsverzekering is het vaak mogelijk om premiekorting te krijgen door schadevrije jaren. Meestal krijgt u dan altijd een percentage korting die wordt berekend met behulp van een formule. Soms kan het dus voordeliger zijn om een kleine schade zelf te betalen dan deze te verhalen op de bromfietsverzekering.
Het is niet eenvoudig om de juiste bromfietsverzekering af te sluiten. Dit komt grotendeels door het aantal maatschappijen dat deze verzekering aanbiedt. Voordat u een bromfietsverzekering afsluit, dient u deze goed met elkaar te vergelijken. Een klein verschil in maandelijkse premie is per jaar toch een groot bedrag. Ook het verschil in dekking kan een reden zijn om een bepaalde bromfietsverzekering af te sluiten. Het is aan u om de juiste keuze te maken tussen lage premie of de beste voorwaarden.