Zorgverzekering

Zorgverzekering

Sinds 1 januari 2006 is iedereen in Nederland verplicht om een zorgverzekering te hebben. De basis zorgverzekering dekt alle noodzakelijke zorg die op genezing gericht is. De minimale dekking van een zorgverzekering is door de overheid vastgesteld zodat hier geen verschillen in kunnen ontstaan. Het belangrijkste kenmerk van de zorgverzekering is de verzekerings-en acceptatieplicht. Iedereen dient zich namelijk te verzekeren en verzekeraars mogen niemand weigeren. Sinds 2008 werkt de zorgverzekering met een eigen risico. Door de invoering van deze verplichte zorgverzekering, verdween de particuliere ziektekostenverzekeringen en werd ook het ziekenfonds opgeheven. Daarbij werden speciale regelingen voor ambtenaren ook geschrapt.

Basis en aanvullende zorgverzekering

Elke zorgverzekeraar biedt een zorgverzekering aan met dekkingen die door de overheid verplicht zijn gesteld. Dankzij deze regeling is elke individu in Nederland voor de belangrijkste medische zaken verzekerd. Deze basisdekking is de goedkoopste optie om verzekerd te zijn. In veel gevallen kan het echter wel verstandig zijn om aanvullende dekking af te sluiten. Bij een basis zorgverzekering worden bijvoorbeeld veel tandartskosten niet meer vergoed. Door een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten, is het mogelijk om deze kosten voor tandartsbezoek te verhalen op uw zorgverzekering. Op het gebied van aanvullende dekkingen is er veel mogelijk, waardoor het verstandig is om meerdere zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Een voordeel van de basisdekking, is dat u niet verzekerd bent voor zaken waar u niets aan heeft. U bepaald zelf waar u extra verzekerd voor wilt zijn.

VerzekeraarKostenOfferte
Online opzegservice bij independer
Al meer dan 230.000 mensen gingen u voor
Collectiviteitskortingen tot wel 10%

Wij regelen voor u de overstap
Bekend van Radar en de consumentenbond
Vergelijkt oa CZ, Menzis, Ditzo en ONVZ

Premie al vanaf € 92,95 pm
Eigen risico zonder rente gespreid betalen
Geen winstoogmerk

OHRA vergoedingenwijzer verschaft duidelijkheid
Profiteer van kortingen om fit en gezond te blijven
Ohra zorgverzekering winnaar independer award

Basispremie vanaf 78,50 per maand
Altijd vrije keuze in zorg
Nr. 1 zorgverzekering volgens Independer.nl

Premie vanaf € 85,74 pm
Optimale verzekerings keuzevrijheid
Collectiviteitskorting voor zzp-ers

Premie al vanaf € 97,15 pm
Ledencollectief: tot 10% korting
Uw declaraties snel betaald

Winnaar Service Scan WUA 2011
Premie al vanaf € 78,20
Hulp bij het kiezen van uw zorgverlener

Basispremie vanaf 73,50 per maand
Scherpe afspraken met zorgverleners
Direct online afsluiten

Premie vanaf € 81,27 pm
Declareer uw nota's volledig online
CZ heeft geen winstoogmerk

Basispremie vanaf 87,44 per maand
Second opinion mogelijk van topspecialist
Gratis de its my life beweegmonitor

Lage premie vs eigen risico


De goedkoopste zorgverzekering is er één met basisdekking en een hoger eigen risico. Het standaard verplicht eigen risico is momenteel vastgesteld op 170 euro per jaar. Voor huisartsenzorg, verloskunde, kraamzorg hoeft geen eigen risico betaald te worden. Dit geldt ook voor mondzorg van verzekerden tot de leeftijd van 22 jaar. Wanneer u ervoor kiest om een hoger eigen risico te nemen, zal dat resulteren in een lagere maandelijkse premie. Dit kan een verstandige keuze zijn voor personen die erg gezond zijn en nooit naar een dokter of fysiotherapeut hoeven. Hier kleeft natuurlijk wel een groot risico aan. Wanneer het een jaar wat minder goed gaat, moet er veel extra geld worden betaald door het hogere vrijwillige eigen risico. Wanneer u enkel gebruik maakt van het verplicht eigen risico, bent u er zeker van dat u niet meer dan 170 euro per jaar extra kwijt bent aan zorg.

 

Diversiteit


De meeste zorgverzekeraars hebben goed in de gaten dat iedereen uniek is en daarom ook andere zorg nodig heeft. Ouderen en studenten zijn niet met elkaar te vergelijken en hebben daarom ook een andere zorgverzekering nodig. Natuurlijk is de basisdekking voor iedereen gelijk maar op het gebied van aanvullende verzekeringen kunnen diverse groepen door goed te kiezen geld besparen. Aan te raden om niet te zomaar te besparen op een zorgverzekering. Het gaat toch om uw gezondheid en dat is misschien wel het grootste goed wat u heeft.

 

Premies vergelijken


omdat een zorgverzekering op jaarbasis een grote kostenpost is, kan het nooit kwaad om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Studenten zullen bijvoorbeeld de dure zorgverzekeringen links laten liggen en eerder kiezen voor goedkopere variant. Het is overigens niet waar dat goedkope zorgverzekering minder goed zijn. Wanneer u na het vergelijken van diverse zorgverzekeringen en premies een selectie heeft gemaakt, wordt het tijd om de voorwaarden goed door te lezen. De algemene voorwaarden kunnen per zorgverzekeraar en zorgverzekering erg veel verschillen. Belangrijk om te weten, is bijvoorbeeld of u zelf de zorgnota dient voor te schieten of dat het mogelijk is dat uw zorgverzekeraar direct aan de zorgverlener uitkeert. Niet iedereen kan zomaar een nota van honderden euro’s voorschieten.

 

Conclusie


Sluit dus altijd een zorgverzekering af die goed bij u past en waar u goed gevoel bij heeft. Kijk ook goed naar de dekkingen, premies en voorwaarden zodat u niet een verkeerde zorgverzekering afsluit. Dit kan op jaarbasis eenvoudig honderden tot duizenden euro’s extra kosten en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dankzij de zorgverzekering is zorg voor handen voor iedereen.