Bent u oververzekerd?

Wilt u weten of u over verzekerd bent? Of heeft u wel eens van deze term gehoord maar weet u niet goed wat het inhoudt? Het is in ieder geval van belang om dit te voorkomen, aangezien u anders onnodig veel premie betaalt.

Wanneer ben ik oververzekerd?

U bent oververzekerd op het moment dat u een dekking heeft die niet in verhouding staat tot het risico dat u loopt. U kunt oververzekerd zijn met betrekking tot een aantal verschillende verzekeringen, maar de inboedelverzekering zorgt voor een mooi voorbeeld.
Stel u heeft een inboedel staan ter waarde van €60.000. U dient zich voor een bepaald bedrag te verzekeren, op basis waarvan men uit zal keren in het geval van schade. Verzekert u zich tegen maximaal €80.000 aan schade, dan bent u over verzekerd. U betaalt immers premie op basis van die €80.000, terwijl u maximaal €60.000 uitgekeerd zal krijgen, aangezien dat de waarde van uw inboedel is.

Hoe controleer ik dat?

Wilt u controleren of u oververzekerd bent? Dan is het van belang om de dekking van uw verzekering(en) er eens goed op na te slaan. Ga na waartegen uw zorgverzekering u dekt, voor welke dekking de reisverzekering zorgt en hoe de voorwaarden van uw autoverzekering in elkaar zitten. De rechtsbijstandsdekking is een bekende bron van over verzekering en ook de wereldwijde dekking in de reisverzekering wordt door lang niet iedereen gebruikt. Bepaal daarnaast in hoeverre u bepaalde aanvullende verzekeringen binnen uw zorgverzekering nodig heeft, zoals de tandartsverzekering.

Wat kan ik eraan doen?

Heeft u het idee dat u oververzekerd bent en wilt u daar wat aan doen? Dan kunt u op verschillende manieren in actie komen. Het is in ieder geval verstandig om contact op te nemen met uw verzekeraar, aangezien u de dekking daar aan kunt passen. Houd er rekening mee dat het niet altijd mogelijk is om tussentijds uw dekking te wijzigen. U dient in veel gevallen te wachten op het einde van de contractperiode. Neem in ieder geval contact op met uw verzekeraar en overweeg over te stappen naar een ander wanneer u er samen niet uitkomt.

Hoe voorkom ik oververzekering?

Wilt u voorkomen dat u op een bepaald moment oververzekerd raakt? Kijk dan niet alleen naar de premie die u voor bepaalde verzekeringen betaalt, maar ga ook altijd op zoek naar de specifieke voorwaarden. Op die manier zorgt u ervoor dat u kunt lezen welke gevallen men dekt en wat men u maximaal uit zal keren. Heeft u een bepaalde dekking niet nodig of zorgt een andere verzekering hier ook al voor? Dan loopt u het risico over verzekerd te raken en is het verstandig om de dekking aan te passen of de verzekering in z’n geheel niet af te sluiten.