Autoverzekering

Autoverzekering vergelijken

Een autoverzekering is een term voor een aantal soorten verzekeringen die betrekking hebben op auto’s. Het doel van een autoverzekering is om schade aan eigen auto of schade veroorzaakt door uw eigen auto te verzekeren. Een autoverzekering is verplicht in alle landen van de Europese Unie. Daarnaast wordt deze autoverzekering in zowel Nederland als België geregeld in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen, ook wel WAM genoemd. De drie bekendste autoverzekeringen zijn de WA-dekking, beperkt casco en volledig casco. Deze drie verzekeringen hebben allemaal hun eigen voor –en nadelen en verschillen in dekking en premie. Nieuwe auto’s worden bijna altijd volledig casco verzekerd, omdat de waarde van een nieuwe auto erg hoog kan zijn.

Minimale eisen autoverzekering

Alle al toe verzekeringen die een aantal minimale eisen te hebben. Zo dient het verzekerde bedrag minimaal €907.560 te zijn en wanneer het ongeval in het buitenland gebeurd is maar een hoger minimum verzekerd bedrag geldt, dan moet hier aan worden voldaan. Daarnaast zijn zaken zoals dekking voor letsel en materiële schade ook verplicht. Een verzekeraar mag echter wel afwijken van deze normen, maar verzekerden mogen hierdoor nooit gedupeerd worden. Vaak hanteren verzekeraars zelf een verzekerd bedrag van minimaal 2,5 miljoen euro.

VerzekeraarVoordelenPremie berekenen
U krijgt altijd een no-claimkorting op uw premie
Jonge bestuurder, ook dan is het eigen risico niet hoger
Tweede auto evenveel korting als bij de eerste

Meer informatie
Standaard € 0 eigen risico
Binnen 5 minuten verzekerd
Dagelijks opzegbare autoverzekering

Meer informatie
1e plek klanttevredenheid Verbond van Verzekeraars
Extra korting op de premie via uw werkgever
Vergoeden drie jaar lang de aanschafprijs tot € 50.000

Meer informatie
Maandelijks dalende premie als u schadevrij rijdt
Gratis opzegservice
Lagere premies bij online afsluiten

Meer informatie
Tot 15% premiekorting
Univé meest klantvriendelijke verzekeraar
Univé heeft geen winstoogmerk

Meer informatie
Bonus Malus Korting tot 80%
Geheel online af te sluiten
Meer dan 5 miljoen klanten

Meer informatie
Nu 15 procent online korting!
Gratis opzegservice
Ohra heeft aantrekkelijke pakketkortingen

Meer informatie
Uitkering dagwaarde + 10% voor auto's van + 2 jaar
Verzekering inclusief hulp bij verhalen autoschade
Geen hogere premie na een schade

Meer informatie
Zeer lage premie: tot 30% korting
Gratis opzegservice: snel en zonder gedoe overstappen
Direct opzeggen als u niet tevreden bent

Meer informatie
Hoge dekking, lage premie
Betaal nooit onnodige premie
Dagelijks opzegbaar

Meer informatie
Geen poliskosten
Gratis 24 uurs hulpservice in binnen en buitenland
Bereken in 20 seconden je premie

Meer informatie
14 dagen bedenktijd na afsluiten
Dagelijks opzegbaar
Bonuskorting tot 70%

Meer informatie

Premie verzekering

De premie voor een autoverzekering kan erg verschillen. Hoe uitgebreider de dekking is, des te hoger de maandelijkse premie vaak is. Daarnaast telt de waarde van de auto ook mee, want het verzekeren van een dure auto kost meer geld dan het verzekeren van een oude auto. Ook het gewicht van de auto telt mee aangezien zwaardere auto’s duurder in de verzekering zijn. Bij veel verzekeraars krijgt u korting op uw premie wanneer u schadevrij rijdt. Per jaar dat u schadevrij gereden heeft krijgt u bijvoorbeeld een korting die steeds hoger wordt. Tegenwoordig worden er ook autoverzekeringen aangeboden waarbij uw rijgedrag de premie kan beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een scan of via een kastje in een auto dat uw rijgedrag bijhoudt.

WA-dekking


De WA-dekking is de goedkoopste autoverzekering en hanteert meestal een dekkend bedrag van minimaal 2,5 miljoen euro. Daarnaast is het gebied waarin u met deze autoverzekering verzekerd bent vaak ook groter dan de minimale eis. Veel soorten van schade worden bij deze verzekering niet vergoed. Wanneer de bestuurder bijvoorbeeld niet in het bezit is van een rijbewijs of niet rijbevoegd is, keert deze WA-dekking vaak niet uit. Dit geldt meestal ook voor schade die ontstaan is met opzet, of schade die ontstaan is door zaken zoals wedstrijdracen. Sommige verzekeraars vergoeden ook geen schade wanneer de bestuurder een hoger promillage alcohol in zijn bloed heeft dan wettelijk is toegestaan. Met de WA-dekking kan de verzekerde ook aanspraak maken op hulpverlening. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de auto niet meer verder kan rijden, zodat kosten voor alternatief vervoer vergoedt worden.

 

Beperkt cascodekking


De beperkt cascodekking is een aanvullende verzekering op de WA-dekking. Deze verzekering vergoedt veel soorten schade aan uw eigen auto, meestal wanneer deze niet is ontstaan door aanrijdingen, botsingen of het van de weg raken. Dit is bijvoorbeeld schade die is ontstaan door brand, diefstal, storm, botsingen met dieren en het vervoer van gewonden. Wanneer een auto tijdens rellen beschadigd wordt, kunt u de kosten verhalen op uw beperkt cascodekking.

 

Volledig cascodekking


De volledig cascodekking is een extra aanvulling op de beperkt cascodekking en biedt nog meer dekking. Alle dekking van de WA-dekking en de beperkt cascodekking zitten bij deze verzekering al inbegrepen. De extra dekking geldt onder andere voor schade door botsingen, van de weg raken, te water raken en elk ander onheil dat van buiten af komt.

 

Aanvullend


Het is bij een autoverzekering ook mogelijk om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Hierbij wordt dan meestal gesproken over de ongevallen inzittenden, schade inzittenden en rechtsbijstand verzekeringen. De ongevallen inzittenden verzekering zorgt ervoor dat er een eenmalige uitkering is wanneer de bestuurder of één van de inzittenden komt te overlijden of blijvend invalide raakt door het ongeval. De schuldvraag is bij deze verzekering nooit van belang. De vergoeding voor de schade inzittenden verzekering is meestal ongeveer één miljoen euro en zorgt ervoor dat iemand schadeloos wordt gesteld. De rechtsbijstand verzekering zorgt voor extra juridische hulp bij conflicten waarbij de auto is betrokken.

 

Conclusie


Bepaal voor uzelf van te voren altijd wat voor een soort verzekering u precies zoekt. Daarnaast kunt u eenvoudig meerdere offertes aanvragen bij verzekeraars, om zo tot de meest voordelige autoverzekering te komen. Lees de voorwaarden echter wel goed door, want deze kunnen veel van elkaar verschillen.