Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering is de Nederlandse vorm van een levensverzekering. De overlijdensrisicoverzekering wordt meestal uitgekeerd wanneer de verzekerde voor een bepaalde datum komt te overlijden. Het bedrag dat op dat moment wordt uitgekeerd is van tevoren afgesproken. Het is ook mogelijk dat het bedrag altijd wordt uitgekeerd. Bij een dergelijke overlijdensrisicoverzekering is er geen sprake van een einddatum. De overlijdensrisicoverzekering wordt ook wel risicoverzekering genoemd.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

De overlijdensrisicoverzekering is zowel beschikbaar voor particulieren als voor ondernemers. Particulieren sluiten vaak een overlijdensrisicoverzekering af om ervoor te zorgen dat de nabestaanden voorzien zijn van een gezonde financiële toekomst. Met de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering kan de hypotheek afbetaald worden of kan de partner stoppen met werken om bijvoorbeeld de kinderen op te voeden.
In de ondernemerswereld is de zakenpartner de begunstigde persoon van de verzekerde. Wanneer één van de twee komt te overlijden, is het door middel van de overlijdensrisicoverzekering mogelijk om het aandeel dat door de nabestaanden geërfd wordt, over te nemen. Op deze manier kan de onderneming worden voortgezet en worden de nabestaanden simpelweg uitgekocht. Een verzekering die wordt afgesloten om enkel de uitvaartkosten te betalen heet een uitvaartverzekering.

VerzekeraarVoordelenPremie berekenen
Profiteer van de voordelige niet-rokerspremie
1 telefoontje en alles wordt geregeld
Gratis voorlopig verzekerd

Meer informatie
Best gewaardeerd als overlijdens- risicoverzekeraar
Een verzekering toegespitst op jouw situatie
Staat klaar voor zijn klanten

Meer informatie
Via werkgever extra korting op premie
Gegarandeerd kapitaal bij overlijden binnen de looptijd
U kunt de verzekering op elk gewenst moment beëindigen

Meer informatie
Via werkgever extra korting op premie
Gegarandeerd kapitaal bij overlijden binnen de looptijd
U kunt de verzekering op elk gewenst moment beëindigen
Via werkgever extra korting op premie
Gegarandeerd kapitaal bij overlijden binnen de looptijd
U kunt de verzekering op elk gewenst moment beëindigen
Via werkgever extra korting op premie
Gegarandeerd kapitaal bij overlijden binnen de looptijd
U kunt de verzekering op elk gewenst moment beëindigen

Welke soorten?

Er zijn een aantal soorten overlijdensrisicoverzekeringen. Deze worden onderverdeeld naar looptijd, het moment van uitkering en het soort uitkering. Elke verzekeraar die zijn eigen varianten maar de soorten die hier onder worden benoemd, komen het meest voor.
De tijdelijke overlijdensrisicoverzekering is in Nederland de meest bekende vorm. Deze verzekering wordt voor een bepaalde tijd afgesloten, bijvoorbeeld voor 25 of 30 jaar. Wanneer de verzekerde binnen die tijd komt te overlijden, keert de verzekeraar het van tevoren afgesproken bedrag uit. Wanneer de verzekerde na de einddatum nog in leven is, komt de verzekering ter vervallen en vindt er geen uitkering plaats.
De levenslange overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat het bedrag altijd uitgekeerd wordt wanneer de verzekerde komt te overlijden. Bij deze verzekering is van een einddatum dus geen sprake.
Er is ook een overlijdensrisicoverzekering met een vaste termijn. Ook dit is een tijdelijke overlijdensrisicoverzekering, maar de verzekeraar betaalt pas op de einddatum het bedrag uit wanneer de verzekerde in de tussentijd komt te overlijden. Met deze vorm kan het gebeuren dat nabestaanden nog tien of twintig jaar op hun geld moeten wachten.
De dalende overlijdensrisicoverzekering kan handig zijn wanneer er verwacht wordt dat beide partners over de jaren meer gaan verdienen. De premie en het uitkeringsbedrag worden dan jaarlijks lager. Er kan gekozen worden voor een daling met een vast bedrag, of met een percentage.

De premie


Per verzekering kan de premie in hoogte verschillen. Hoe hoger het bedrag dat de verzekeraar uit dient te keren bij overlijden, des te hoger de premie zal zijn. De levenslange overlijdensrisicoverzekering kent doorgaans de hoogste premie, omdat de verzekeraar altijd zal uitkeren. Daarnaast is een overlijdensrisicoverzekering met een vaste termijn vaak het goedkoopste in de premie, omdat nabestaanden soms tientallen jaren moeten wachten op het geld.

 

Wie krijgt het bedrag


De nabestaanden zijn standaard de begunstigden en ontvangen de uitkering. Vaak stellen banken en hypotheekverstrekkers verplicht dat een hypotheeknemer ook een overlijdensrisicoverzekering afsluit zodat de hypotheek afbetaald kan worden. Standaard gezien zal de gehuwde partner de uitkering ontvangen. Wanneer die persoon niet meer in leven is, zal de uitkering gaan naar de kinderen van de verzekerde. In het laatste geval zal de uitkering naar de erven gaan, wanneer er bijvoorbeeld geen kinderen zijn.

 

Acceptatie


Een verzekeraar is niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering te verstrekken. Dit kunnen zij bijvoorbeeld weigeren wanneer iemand een hogere kans op overlijden heeft. Volgens de Wet op medische keuringen is dit toegestaan. Verzekeraars mogen vanaf een verzekerd bedrag van ongeveer €160.000 een medische keuring vragen. Voor kleinere bedragen volstaat vaak een gezondheidsverklaring.

 

Belasting


Het is overigens ook belangrijk om te weten, dat er over de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering erfbelasting betaalt dient te worden. Dit kan voorkomen worden door er voor te zorgen dat de ene partner de verzekerde persoon is, terwijl de andere partner de premie betaald. Op deze manier vindt er geen schenking plaatst en is de erfbelasting niet van toepassing.

 

Conclusie


Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is een verstandige stap wanneer u er voor wilt zorgen dat uw nabestaanden er niet op achteruitgaan wanneer u komt te overlijden. Het is aan u zelf om de juiste overlijdensrisicoverzekering te kiezen.
 
 

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Het is opvallend om te zien dat de premies van verschillende verzekeraars uiteen lopen, terwijl de voorwaarden over het algemeen niet erg van elkaar verschillen. Dit verschil komt met name door de winstopslag die verzekeraars hanteren. Het is daarom altijd verstandig om verschillende verzekeraars te vergelijken. Zo kunt u zelf de verzekering kiezen die het beste bij u past.