Uw verzekering opzeggen?

Wilt u uw verzekering opzeggen? Maak dit kenbaar aan uw verzekeraar, zodat men u kan wijzen op de officiële procedure. Daarnaast kunt u een opzegbrief downloaden en die aanvullen met uw eigen gegevens, om er op die manier voor te zorgen dat u bijvoorbeeld over kunt stappen.

Opzegtermijn

Houd er rekening mee dat er sprake kan zijn van een opzegtermijn. U kunt de verzekering opzeggen nadat u minimaal 1 jaar verzekerd bent geweest, aangezien er over het algemeen sprake is van een jaarcontract. Na die periode heeft u de mogelijkheid om de verzekering op te zeggen. In de meeste gevallen hanteert men een opzegtermijn van 1 maand, waardoor u na dat moment over kunt stappen naar een andere verzekeraar. In bepaalde gevallen is er geen sprake van een opzegtermijn of zelfs geen jaarcontract, in dat geval kunt u de verzekering opzeggen wanneer u dat wilt. Zorg er wel voor dat de nieuwe verzekeraar u ook zal accepteren.

Opzegbrief downloaden

Wilt u een verzekering opzeggen, maar vindt u het lastig om daar zelf een brief voor samen te stellen? U kunt op verschillende sites brieven downloaden, waarmee u de verzekering per vervaldatum van het contract, bij een tussentijdse premieverhoging en per direct op kunt zeggen. Ook kunt u vaak gebruik maken van een opzegservice van de verzekeraar waar u uw nieuwe verzekering afsluit. Het is uiteraard de bedoeling dat u uw eigen gegevens in de brief invult. Dat neemt niet weg dat u een goede basis heeft om de verzekering op te zeggen, zodat u de juiste elementen vermeldt en men uw aanvraag in behandeling kan nemen.

Meerjarige contracten

In sommige gevallen sluiten verzekeraars meerjarige contract met u af. U dient er in dat geval rekening mee te houden dat u deze tussentijds niet zomaar op kunt zeggen. Met name een opstalverzekering wordt nog wel eens voor bijvoorbeeld 5 jaar afgesloten. Houd er rekening mee dat dit niet gebruikelijk is. U dient daarom nog een keer extra te tekenen voor het langere contract. Sluit de meerjarige contracten alleen af wanneer het u een duidelijk voordeel biedt (bijvoorbeeld financieel), ten opzichte van de mogelijkheid om na een jaar een verzekering op te zeggen en over te stappen.