Fietsverzekering

Fietsverzekering

Nederland is een echt fietsland en een fietsverzekering is daarom ook belangrijk. Omdat er zo veel gebruik wordt gemaakt van de fiets, is diefstal een veel voorkomend probleem bij fietsen. In Nederland wordt namelijk jaarlijks 5% van de fietsen gestolen. Om deze reden kan het verstandig zijn om bij aanschaf van een nieuwe fiets ook een fietsverzekering af te sluiten. Het is in Nederland overigens niet verplicht om een fietsverzekering af te sluiten.

Welke fietsverzekering kiezen?

Een fietsverzekering wordt vaak afgesloten voor een periode van één, drie of vijf jaar. U kunt allerlei soorten fietsen verzekeren. Natuurlijk is een elektrische fiets duurder in de fietsverzekering dan een eenvoudige stadsfiets. Ook weegt het mee of de fiets nieuw is of tweedehands. Meestal wordt er onderscheid gemaakt in de fietsverzekering voor diefstal en een fietsverzekering voor schade en diefstal.

VerzekeraarVoordelenPremie berekenen
Als beste getest door de Consumentenbond
Dekking voor diefstal én vandalisme
Geen eigen risico bij diefstal

Meer informatie
Bereken uw premie in 1 minuut
Korting met een diefstal preventie chip
Prijsstijgingen tot maximaal 15% meeverzekerd

Meer informatie
Verzekerd alles op wielen
Direct dekking
Gratis verhaalservice bij materiële-en letselschade

Meer informatie
Géén eigen risico
Snelle reparatie in geval van schade
Verzekerd tegen diefstal en inbraak
Deze verzekering wordt niet meer gesloten door Centraal Beheer
Meer informatie
Deze verzekering wordt niet meer gesloten door Kruidvat
Meer informatie

Verzekering schade en diefstal

Het afsluiten van een fietsverzekering voor schade en diefstal is ook aan te raden bij het aanschaffen van een nieuwe fiets. Het verschil met een diefstalverzekering, is dat deze verzekering vaak afgesloten voor een periode van drie of vijf jaar. In de eerste drie jaar wordt de verzekering net zo behandeld als een diefstalverzekering. Wanneer uw fiets in de eerste drie jaar gestolen wordt, krijgt u de volledige aanschafwaarde terug. Daarnaast wordt ook reparatie aan uw fiets vergoed wanneer uw fiets bijvoorbeeld is beschadigd door een ongeluk of vandalisme. Als blijkt dat uw fiets niet meer te repareren of gestolen is, ontvangt u in eerste drie jaar altijd uw aanschafwaarde terug. Wanneer u een verzekering voor vijf jaar afsluit, krijgt u in het vierde jaar van de verzekering 75% vergoed en in het vijfde jaar van de verzekering 50% van de aanschafwaarde.

Verzekering voor diefstal

Wanneer u een nieuwe fiets koopt, is deze voor dieven aantrekkelijk om te stelen. Een fietsverzekering voor diefstal sluit u meestal af voor de duur van één of drie jaar. Wanneer uw fiets binnen deze tijd wordt gestolen, krijgt u meestal de aanschafwaarde van uw fiets vergoed. Om deze reden wordt u altijd geadviseerd om bij de aanschaf van een nieuwe fiets ook een fietsverzekering voor diefstal af te sluiten.

De premie van een fietsverzekering

De premie van een fietsverzekering kan variëren per fiets. Sommige fietsen zijn nou eenmaal diefstal gevoeliger dan andere fietsen. Uw woonplaats speelt ook een grote rol in de hoogte van de maandelijkse premie. Een fietsverzekering afsluiten wanneer u in een stad woont is bijvoorbeeld altijd duurder dan wanneer u in een dorp woont.
U kunt de premie van uw fietsverzekering eenvoudig verlagen door uw fiets te voorzien van een anti diefstal chip. Bij de meeste fietsverzekering een krijgt u dan een korting van 10-15% op de maandelijkse premie.

Vergelijk fietsverzekeringen

Wanneer u overgaat tot het afsluiten van het fietsverzekering, doet u er verstandig aan om de polisvoorwaarden goed door te nemen. Op deze manier weet u precies is wat wel en niet verzekerd is. Accessoires kunnen bijvoorbeeld eenvoudig mee verzekerd worden, maar dit kost ook weer extra premie. Daarnaast moet uw fiets ook voorzien zijn van een goedgekeurd ART veiligheidsslot.
Omdat voorwaarden en de hoogte van de premies per verzekeraar veel kunnen verschillen, is het aan te raden om de diverse fietsverzekeringen met elkaar te vergelijken. Met een klein beetje zoekwerk is het namelijk mogelijk om op jaarbasis erg veel geld te besparen op uw fietsverzekering.