Woonplaats van belang met welke verzekeringen?

Het is bij een aantal verschillende verzekeringen van belang om uw woonplaats op te geven, op het moment dat u van plan bent om deze aan te vragen. U zorgt er op die manier voor dat men het risico op de juiste manier in kan schatten. Uw woonplaats is bij bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering niet van belang, maar bij een aantal andere dekkingen ligt dat heel anders.

Autoverzekering

Bent u bijvoorbeeld van plan om een autoverzekering af te sluiten? Houd er dan rekening mee dat men op basis van uw woonplaats tot een risicoprofiel kan komen. In de stedelijke gebieden in Nederland is het bijvoorbeeld een stuk drukker dan in andere delen, waardoor de kans groter is dat u bij een ongeval betrokken zal raken. Daarnaast houdt men rekening met de auto die u wilt verzekeren, uw leeftijd en bijvoorbeeld het aantal schadevrije jaren dat u heeft weten te verzamelen.

Motorverzekering

Ook op het moment dat u een motorverzekering af gaat sluiten is de kans groot dat men rekening al houden met uw woonplaats. Het risico is net als bij een autoverzekering deels afhankelijk van de omgeving waarin u veel rijdt. Vergelijk de verschillende verzekeraars met elkaar, aangezien niet iedere partij hier op dezelfde manier mee omgaat.

Scooterverzekering

Ten derde maakt het ook voor uw scooterverzekering uit in welke plaats u woonachtig bent. In dit geval gaat het echter meer om het risico op diefstal dan het risico op schade als het gevolg van betrokkenheid bij een ongeval. U kunt zich voorstellen dat de kans op een diefstal van een scooter in de stad over het algemeen groter is dan op het platteland. Dit is een groot verschil tussen de twee gebieden, maar de meeste verzekeraars proberen u op basis van uw woonplaats wel degelijk in te schalen in een bepaalde risicogroep, ook omdat de afstanden die u met uw scooter af zal leggen vaak klein zijn.

Woonhuisverzekeringen

Tenslotte zal men binnen de woonhuisverzekeringen rekening houden met de woonplaats waar u woont. Op het moment dat u dichterbij de kust woont is de kans op waterschade bijvoorbeeld relatief groot, iets dat behoort tot de opstalverzekering en/of inboedelverzekering. Met het oog op de inboedelverzekering dient men ook het risico op diefstal uit uw woning in te schatten. Dit risico is net als bij de scooterverzekering groter op het moment dat u in een grote stad woont.

Het is wat dat betreft verstandig om er rekening mee te houden dat de premie voor bepaalde verzekeringen hoger uit kan vallen, op het moment dat u in een gebied woont dat wat meer risico met zich mee zal brengen, dan een aantal andere gebieden in Nederland. Overigens gaan niet alle verzekeraars hier op dezelfde manier mee om, dus vergelijk de premies onderling.