Rechtsbijstandverzekering

rechtsbijstandverzekering vergelijk

Met een rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd van juridische hulp. Deze rechtsbijstandverzekering gaat u aan met een verzekeraar. De juridische hulp die u krijgt toegewezen kan bestaan uit twee soorten. Wanneer u juridische hulp in natura krijgt, zult u worden bijgestaan en worden geholpen door een jurist of advocaat. Wanneer het nodig is, voeren zij ook voor u een rechtszaak. De andere manier kan zijn dat de verzekeraar u geld uitkeert waarmee u zelf een advocaat kunt bekostigen. Rechtsbijstandverzekeringen zijn er voor zowel particulieren als bedrijven en de meeste verzekeraars bieden beide vormen aan. Omdat de juridische kosten bij een geschil enorm kunnen oplopen, kan het verstandig zijn om rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Dit is aan de ene kant omdat de verliezende partij vaak ook de juridische kosten van de tegenpartij dient te betalen. Een rechtsbijstandverzekering kan ook worden aangeboden in verschillende soorten categorieën. Zo is er bijvoorbeeld rechtsbijstand beschikbaar voor verkeer, gezinnen, bedrijven en motorrijtuigen.

VerzekeraarVoordelenOfferte
Ruim 400 juridisch specialisten
Geen eigen risico
Jaarpremie is lager dan het uurtarief van een advocaat

Meer informatie
Betaal alleen wat je nodig hebt
Vanaf elk bedrag claimen
Deskundige juridische hulp of advies

Meer informatie
Eigen persoonlijke huisjurist
Inclusief medische rechtsbijstand
Geen eigen risico

Meer informatie
Tot 15% premiekorting
Zelf kiezen welke modules u wilt verzekeren
Gratis preventief advies

Meer informatie
Altijd de juiste hulp van 450 juridische specialisten
Verzekerd vanaf € 10 per maand
rechtsbijstandverzekering online afsluiten

Welke eisen rechtsbijstandverzekering

Er zijn een aantal eisen waar een rechtsbijstandverzekering in Nederland aan moet voldoen. Deze eisen zijn vastgelegd in de Wet op het financieel toezicht, wat voorheen bekend stond als de Wet toezicht verzekeringsbedrijf. Deze eisen zijn vooral opgesteld om er voor te zorgen dat er geen belangenverstrengeling plaatsvindt. Een verzekeraar die behalve rechtsbijstand ook andere verzekeringen aanbiedt, mag bijvoorbeeld niet hetzelfde juridische geschil behandelen. Dit geschil dienen zij dan uit te besteden aan andere verzekeraar.
Deze eisen hebben ervoor gezorgd dat er drie soorten van rechtsbijstandverzekeraars zijn ontstaan. De rechtsbijstandverzekering is hier er één van en biedt alleen verzekeringen aan met betrekking tot rechtsbijstand. Een zelfstandig schaderegelingskantoor behandeld de zaken die een rechtsbijstandverzekeraar niet mag voeren. De derde soort komt in Nederland bijna niet voor. Dat is namelijk een rechtsbijstandverzekeraar die werkt op basis van declaratie.

Via de vakbond


Vaak is het ook mogelijk om via een werknemersvakbond, gebruik te maken van rechtsbijstand. Tegenwoordig kiezen meer mensen echter voor een rechtsbijstandsverzekering omdat de vakbonden zich eigenlijk alleen toespitsen op geschillen in de werksfeer. Dit biedt voor veel consumenten te weinig zekerheid en daarom stappen velen van hen over naar een rechtsbijstandverzekering bij een echte verzekeraar.

 

Dekking rechtsbijstandverzekering


Bij een rechtsbijstandverzekering worden over het algemeen gezien alle geschillen gedekt die iemand kan overkomen. Hoe meer geschillen hier aan toegevoegd zijn, des te groter de dekking is. Natuurlijk wordt de premie van een rechtsbijstandsverzekering ook hoger naarmate de dekking groter is. Waar uw rekening mee moet houden, is dat in Nederland een wachttermijn van drie maanden erg gebruikelijk is. Binnen de drie maanden dat u de rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten, wordt er aan u geen rechtsbijstand verleend. Dit geldt ook voor geschillen die al liepen voordat u een rechtsbijstandsverzekering had afgesloten.

 

Polisvoorwaarden


Net als bij elke andere verzekering, zijn de polisvoorwaarden erg belangrijk bij een rechtsbijstandverzekering. Hier is vaak in opgenomen dat de verzekeraar niet verplicht is om verder te gaan met een zaak wanneer er geen redelijke kans op succes aanwezig is. Op dat moment mag u als verzekerde wel de zaak voortzetten, maar betaalt u wel zelf de kosten. Wanneer het u lukt om succes te boeken, komt de verzekeraar alsnog over de brug krijgt u alle kosten vergoed.

 

Conclusie


Omdat juridische procedures duizenden euro’s kunnen kosten, kan het verstandig zijn om uzelf in te dekken en een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Bedenk van tevoren wel waar u eventueel rechtsbijstand voor nodig heeft. Voor zaken waar u nooit mee te maken krijgt hoeft u zich ook niet te verzekeren. Let ook altijd goed op de hoogte van de premie en de diverse polisvoorwaarden. Het kiezen van de juiste rechtsbijstandverzekering is namelijk niet iets wat even snel gedaan moet worden. Kies dus de juiste rechtsbijstandverzekering die bij u past.