Besparen op uw autoverzekering

Wilt u besparen op uw autoverzekering, dan is het wellicht aantrekkelijk om direct naar de premie te kijken. Het is echter veel verstandiger om te kijken naar de opbouw van de verzekering, qua dekking en voorwaarden. Vergelijk vervolgens de verzekeringen met vergelijkbare voorwaarden, om tot de laagste premie per maand te komen.

Aantrekkelijke bonus/malusregeling

U kunt besparen op uw autoverzekering door een verzekeraar met een aantrekkelijke bonus/malusregeling te kiezen. Dit is de regeling die bepaalt hoeveel korting u op uw premie krijgt (no-claimkorting). Op het moment dat u een jaar schadevrij rijdt krijgt u er een schadevrij jaar bij en loopt uw korting op. Bij veel van de verzekeraars kunt u instappen op een mooie basis-instaptrede, waardoor u al direct een aantrekkelijke korting ontvangt. Zo kunt u besparen op uw autoverzekering, zonder dat u heel specifiek op zoek hoeft te gaan naar de verzekeraar met de laagste premie.

Nieuwwaarde of dagwaarde

Let daarnaast goed op de manier waarop men uitkeert in het geval van total loss of diefstal. Traditioneel gebruikt men daarvoor de dagwaarde, maar men kiest er steeds vaker voor om de nieuwwaarde uit te keren, bijvoorbeeld binnen de eerste 3 jaar na uw aankoop. Houd er rekening mee dat u kunt besparen op uw autoverzekering door een uitkering op basis van de dagwaarde te kiezen, aangezien de verzekerde waarde dan lager ligt. Aan de andere kant zorgt dit ervoor dat u zelf geld bij dient te leggen ter waarde van de afschrijving, wanneer uw auto total loss verklaard wordt of deze wordt gestolen.

No-claimkorting en terugval

Kijk ten derde goed naar de no-claimkorting en het aantal treden op de bonus/malusregeling dat u terugvalt na het claimen van een schade. Vaak gaat het om 4 – 6 treden, waardoor de korting op de premie flink af kan nemen. U kunt besparen op uw autoverzekering door een verzekeraar te kiezen waar u niet zo ver terug zal vallen. Desgewenst kunt u gebruik maken van een no-claimbeschermer, al helpt dit vaak niet tegen de daadwerkelijke terugval in schadevrije jaren. De besparing op de premie blijft dan dus alleen intact wanneer u niet overstapt naar een andere verzekeraar.