Opstalverzekering

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt schade aan de opstal. Onder opstal kunnen wij bouwwerken verstaan die door mensen op de grond zijn geplaatst. Hierbij kunt u denken aan gebouwen, schuttingen en funderingen. De opstalverzekering is een schadeverzekering die thuishoort onder de brandverzekeringen. De opstalverzekering die niet vergeleken worden met de inboedelverzekering. De inboedel gaat namelijk over alle objecten die bijvoorbeeld binnen bij u in huis staan. Wat precies wordt verzekerd met een opstalverzekering is per verzekeraar verschillend. Ondanks dat de opstalverzekering niet verplicht is, moet u van de bank altijd een opstalverzekering afsluiten wanneer u een hypotheek wilt krijgen.

VerzekeraarVoordelenOfferte
Gratis overstapservice
1 telefoontje en alles wordt geregeld
Mogelijkheid om met collectief voordeel af te sluiten

FBTO is partner van Vereniging Eigen Huis
Uitstekende schadeafhandeling en scherpe premie
Ruime dekking bij schade

Tot het verzekerd bedrag nooit onderverzekerd
Snelle en goede schadeservice
Profiteer van flinke kortingen

Scherpe premie en complete, dus veilige dekking
Deskundig advies bij schade aan uw huis
Standaard 5 jaar garantie tegen onderverzekering

Nooit onderverzekerd, geen inboedelmeters nodig
Als een van de beste getest
Elke dag opzegbaar

Online in 3 stappen verzekerd
Verzekerd bij brand, storm, inbraak, vandalisme en waterschade
Kosten tijdelijk niet thuis wonen vergoed

Consumentenbond: "Beste Koop" (april 2011)
Zeer ruime woonhuisdekking tot € 400.000
All Risk dekking voor een lage premie

Wat is er verzekerd bij een opstalverzekering?

Zoals hierboven al stond vermeld, bieden allerlei verzekeraars een andere opstalverzekering aan. Zo is bij de ene verzekeraar glas wel verzekerd, terwijl bij de andere verzekeraar hier extra voor moet betalen. Speciaal glas, zoals glas in lood kan vaak alleen verzekerd worden met een premieopslag. Daarom een opstalverzekering vergelijken is zeer handig wanneer u deze wilt afsluiten. Wanneer u uw glas verzekerd heeft, bent u verzekerd tegen al het onheil van buitenaf. Wanneer u vocht tussen uw ruiten heeft, zoals dat bij dubbel glas wel eens voorkomt, krijgt u niets vergoed.
De fundering van een gebouw wordt steeds vaker standaard verzekerd met een opstalverzekering. De reden waarom dit niet altijd gedaan wordt, is omdat de fundering bijna nooit verloren gaat. Wanneer gebouw bijvoorbeeld instort, zal fundering in de meeste gevallen nog intact zijn. Bij een ontploffing kan de fundering echter ontwricht raken en daarom wordt de fundering steeds vaker opgenomen in de opstalverzekering.

Verzekerde som

Wanneer u een opstalverzekering wilt afsluiten, moet de verzekerde som als eerste worden vastgesteld. Dit is het bedrag waarvoor u maximaal gedekt wenst te zijn. In de verzekerde som wordt ook het maximale bedrag aangegeven tot waar schade vergoedt wordt. Ook is er in opgenomen over welk bedragpremie betaald dient te worden. Hoe hoger de maximale schade en maximale dekking, des te hoger de premie ook zal zijn.
Bij de verzekerde som dient ook rekening gehouden te worden met onderverzekering, oververzekering en dubbelverzekering. Bij onderverzekering is de verzekerde som lager dan de waarde van bijvoorbeeld uw huis. Een verzekeraar kan niet verplicht worden om meer uit te betalen dan de werkelijke waarde.
Met oververzekering is de verzekerde waarde juist hoger dan de werkelijke aarde. Er is bepaald dat een verzekerde nooit financieel beter mag worden na het uitbetalen van schade. Daarom is de uitkering beperkt tot de werkelijke waarde.
Het kan voorkomen dat sommige objecten dubbel verzekerd zijn. U mag dan niet bij twee verzekeraars de schade verhalen, enkel bij één verzekeraar.

Bereddingskosten


Bereddingskosten zijn ook erg belangrijk bij een opstalverzekering. Hiervoor gelden namelijk meestal geen maximale dekking. Alles wat schade kan voorkomen of verminderen wordt onder de noemer bereddingskosten geplaatst. Het is overigens niet verplicht dat een poging tot beredding ook echt succes heeft gehad. Wanneer er in uw huis brand uitbreekt en u gebruikt hier voor een brandblusser, dan krijgt u deze volledig vergoed, ook wanneer de woning totaal afbrand.

 

Expertise


Wanneer er schade is ontstaan, zal deze in de meeste gevallen worden beoordeeld door een expert om de totale schade vast te stellen. Deze kosten zijn bij alle verzekeraars boven op de verzekerde som gedekt. U hoeft dus niet bang te zijn dat u deze kosten zelf moet betalen. Dit geldt overigens ook voor eventuele opruimingskosten. Wanneer uw huis afbrandt, worden de opruimingskosten bovenop de verzekerde som ook gedekt.

 

Conclusie


De opstalverzekering is een belangrijke verzekering die er voor kan zorgen dat schade gedekt wordt aan belangrijke delen van bijvoorbeeld uw huis. Laat u van te voren goed informeren over de verschillende mogelijkheden met betrekking tot een opstalverzekering.