Motorverzekering

Online motorverzekering

Een motorverzekering is een verplichte verzekering voor alle motorrijders van Nederland. Met een motorverzekering wordt namelijk schade gedekt die door de motorrijder is veroorzaakt. Hieronder worden niet alleen materiële schade gedekt, maar bijvoorbeeld ook letselschade. Het is ook mogelijk om schade aan eigen motor te dekken, maar dat is in Nederland niet verplicht.

Soorten motorverzekering

De motorverzekering, kent net als een autoverzekering drie verschillende soorten. Zoals al eerder werd benoemd, is iedere motorrijder verplicht om een verzekering af te sluiten. Deze verplichte motorverzekering heet Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Met deze verzekering is schade altijd gedekt wanneer deze wordt veroorzaakt door de eigenaar van een motor. Met Wettelijke Aansprakelijkheid kunt u veroorzaakte schade dus altijd betalen.

VerzekeraarVoordelenOfferte
standaard verzekerd voor schade aan de accessoires
Bepaal zelf uw eigen risico
Drie jaar lang de aanschafprijs bij gestolen of total loss

Géén alarmplicht, wél 25% korting
Accessoires (tot € 500,-) meeverzekerd
Direct 35% premiekorting

Tot 75% no-claim korting
Motorkleding gratis meeverzekerd
5% ledenkorting

Waar moet u op letten

Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u aandacht aan moet besteden bij het afsluiten van een motorverzekering. Dit komt omdat er een groot aanbod is. Als eerste moet u voor uzelf vaststellen welke verzekering u precies nodig heeft. Een oude motor allrisk verzekeren is vaak te duur in verhouding tot de waarde van de motor.
Wanneer u een juiste motorverzekering heeft gekozen, is het tijd om motorverzekeringen te vergelijken. Er zijn namelijk veel verzekeringsmaatschappijen die motor verzekeringen aanbieden en deze verschillen allemaal in prijs, dekking en voorwaarden. Een polis met goede voorwaarden is vaak duurder dan een motorverzekering die goedkoper is. Met een goedkope motorverzekering loopt u dan echter wel het risico dat de dekking van de verzekering tegenvalt. Het is dus aan u om de juiste motorverzekering af te sluiten, met de best mogelijke voorwaarden tegen een zo gunstig mogelijke prijs.

Motorverzekering met WA en Beperkt Casco

Wanneer u ook vormen van schade aan eigen motor wilt dekken, kunt u beter kiezen voor WA in combinatie met Beperkt Casco. Met deze motorverzekering bent u bijvoorbeeld gedekt voor schade aan uw eigen motor als gevolg van een ongeval. Daarnaast is schade als gevolg door diefstal en vandalisme ook vaak vergoed.

WA en Volledig Casco

Wanneer u uw motor nog beter wilt verzekeren, dan kunt u kiezen voor een motorverzekering met WA en Volledig Casco. Deze verzekering wordt vaak ook de allrisk motorverzekering genoemd en kent een erg uitgebreide vorm van dekking. Bijna alle vormen van schade zijn met deze motorverzekering gedekt. Uitzonderingen zijn er natuurlijk ook. Wanneer de schade ontstaat als een bestuurder onder invloed van bijvoorbeeld drugs of drank is, wordt de schade niet vergoed. Dit geldt ook voor opzettelijke schade. Normale slijtage wordt overigens ook niet vergoed met een allrisk motorverzekering.

Premie van een motorverzekering

De premie van een motorverzekering is opgebouwd aan de hand van een aantal factoren. Zo speelt niet alleen het gewicht van de motor mee, maar ook zaken als vermogen, waarde en de leeftijd van de bestuurder. Jonge bestuurders mogen bijvoorbeeld geen zware motoren berijden. Het is mogelijk om korting te krijgen op uw motor verzekering door het behalen van schadevrije jaren. Via de zogeheten bonus malus regeling betaalt u elk jaar minder verzekering wanneer u een schadeloos jaar achter de rug heeft. Uiteindelijk kan de korting op de premie van uw motorverzekering oplopen tot tientallen procenten. Omdat u de motorverzekering vaak per maand betaalt, kan deze korting uw maandlasten een stuk omlaag brengen.